Je kunt er over discussiëren: heb je die tas nu echt nodig? Of die leuke trui, of een vijfde paar zwarte high heels? Maar als er echt iets is wat niet in je garderobe mag ontbreken is het een sportbeha. Zelfs met low impact sporten zoals wandelen, yoga of Pilates is het wenselijk een sportbeha te dragen. Waarom dit zo belangrijk is voor je gezondheid en wat je moet weten bij het kopen van een sportmaatje, lees je in de blogpost van vandaag.

Waarom hebben een vrouwen een sportbeha nodig?

Je borsten bestaan uit vet- en klierweefsel, die op de plek wordt gehouden door huid en banden. Die banden zitten aan de onderliggende borstspier vast en vormen je natuurlijke ondersteuning.
Je borsten bewegen tijdens lopen, rennen en springen. Een borst kan tot wel 9 centimeter heen en weer en op en neer zwaaien. Dit kan veel nare gevolgen hebben. Ten eerste worden de banden, die de borst op de plaats houden, extreem belast. Dit doet niet alleen zeer, maar kan er toe leiden dat de banden worden opgerekt, met hangborsten tot gevolg. Daarnaast kan het leiden tot spierspanning in de nek wat hoofdpijn kan veroorzaken. En: hoe groter de borst, hoe groter het risico op striae of scheurtjes in het onderhuidse weefsel.
Daarom: voorkomen is beter dan genezen. Het dragen van een goede sportbeha kan de bewegingen van de borsten tot wel 78% verminderen. Dit beschermt niet alleen de huid, maar ook het bindweefsel profiteert van de ondersteunende werking van een sportbeha. Groot voordeel: een verminderd risico dat je borsten door beschadiging van bindweefsel en de banden gaan hangen. Een goede sportbeha zorgt er ook voor dat je borsten, ook tijdens het sporten, in een mooie vorm blijven en niet worden platgedrukt tegen je lichaam. Het dragen van een sportbeha is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het uiterlijk.

Welke sportbeha past bij mij?

Welke sportbeha voor jou de juiste is, is heel afhankelijk van jouw wensen en de sport die je beoefend. Het hangt af van de grootte van je borst en de aard van je bindweefsel. Zoveel borsten, zoveel wensen. Daarom zijn sportbeha’s er in vele soorten en heel veel maten.
De sport die je doet, bepaalt welke ondersteuning je nodig hebt. Bij high intensity sporten, zoals hardlopen, volleybal en paardrijden, heb je maximale ondersteuning nodig. Sporten als yoga, Pilates en fietsen vragen minder extreme support.

Welk ondersteuningsniveau voor individuele sporten?

Er is een algemene classificatie als het gaat om het ondersteuningsniveau van sportbeha’s.
Voor yoga, wandelen en andere sporten met een lage intensiteit is een medium ondersteuningsniveau voldoende. Bij de meeste balsporten moet de sportbeha sterke ondersteuning geven, terwijl hardlopers gebaat zijn met het sterkste ondersteuningsniveau.
Maar uiteindelijk kies je zelf wat je wilt dragen. Draagcomfort is hierin doorslaggevend. Want geen enkele vrouw vindt het fijn om een strakke beha te dragen die belemmerd in de bewegingen en je een benauwd gevoel geeft.

Zijn er ook sportbeha’s in grote cupmaten?

Jazeker! Wij hebben in onze Anita active collectie negen verschillende modellen in de meest uiteenlopende maten. Tot cup H en een omvang van 105, zoals de extreme control.
Maar ook vanaf de kleine cups bieden wij sportsters keuze. Vanaf cup AA hebben we bijvoorbeeld de air control DeltaPad. Door de zachte voorgevormde schuimschalen krijg je een mooi decolleté en verbergt het de tepels. Het draagcomfort is enorm, omdat de schuimschalen vocht actief van de huid wegvoeren voor een optimaal huidklimaat.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Uiteraard moet een sportbeha comfortabel zitten. Controleer de beha bij het passen ook even op randjes en naden, of deze wel goed afgewerkt zijn. Ingenaaide labels kunnen schuren, maar kunnen na aanschaf vaak makkelijk verwijderd worden.
De pasvorm is nóg belangrijker. De borsten moeten goed in de cups passen, zonder te knellen en over de bovenrand te plooien. Anderzijds mogen de cups niet plooien, dan heb je waarschijnlijk een te grote maat aan.Een sportbeha zit goed als deze strak om het lichaam zit op de meest losse haakjes, zonder de lucht af te snijden.Als je je armen beweegt dienen de schouderbandjes netjes op hun plek te blijven. Meteen een goede test om te zien of de borstband goed op de plek onder de borsten blijft zitten. De rugsluiting moet net onder de schouderbladen zitten. Als je in de spiegel kijkt, zou het rugpand en de borstband op een horizontale lijn moeten zijn. Dan het bewegen. Beweeg lekker tijdens het passen. Spring op en neer, hang naar voren met je hoofd naar beneden. Als de sportbeha goed zit, blijven de borsten op hun plek.

Online of naar de winkel: waar koop ik een sportbeha?

Het is maar net wat jij fijn vindt. In een speciaalzaak wordt eerst de maat opgemeten en krijg je goed advies. Samen met de verkoopster pas je verschillende modellen door om te kijken wat het beste bij je past en welke je het fijnst vind zitten.Als je voor het eerst een sportbeha aanschaft, of juist veel bent afgevallen of een grote maat hebt, is persoonlijk advies heel belangrijk.
Maar ook online kun je goed slagen. Veel webshops bieden een ‘beha-finder’ en een size calculator en via de chatfunctie kun je vaak persoonlijk advies inwinnen bij de verkoper. Zeker voor een herhaalaanschaf is een webshop ideaal.

Met onze shoplocator vind je een winkel bij jou in de buurt of een webshop, waar je terecht kunt voor Anita active.

Hoe moet ik mijn sportbeha onderhouden?

Na iedere keer dragen moet je je sportbeha wassen, ook al heb je het idee niet gezweet te hebben. Transpiratievocht bestaat uit zouten en mineralen, die het materiaal aan kunnen tasten en dit komt de levensduur van je sportbeha niet ten goede.
Kijk op de wasinstructie. De meeste sportbeha’s kunnen op 40 graden gewassen worden in de wasmachine (al heeft een handwas de voorkeur). Gebruik een mild wasmiddel en doe je sportbeha altijd in een lingeriewaszakje met de haakjes gesloten. Gebruik geen wasverzachter, want die maken de delicate vezels week, waardoor de sportbeha niet goed zijn werk meer kan doen. Droog je sportbeha niet in een droger of op de verwarming, maar liggend of aan het droogrek. De strijkbout laat je ook liever uit de buurt.

Veel sportplezier!

  1. Beste, ik heb sinds een aantal maanden een air control delta pad bh. Als ik deze draag tijdens een langere hardloop-duur van 1 uur of langer, krijg ik allemaal rode striemen (soms tot bijna bloedens toe).
    Heeft u een oplossing voor dit probleem?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>