Mooie lingerie heeft de juiste verzorging nodig om in vorm te blijven en de kleur lang mooi te houden. Weet jij hoe je je lingerie het beste kunt wassen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten? Doe je voordeel met deze wastips!

Handenarbeid

Fijne lingerie met zijde en kant hoort niet in de wasmachine, maar was je liever op de hand, samen met een zacht wasmiddel. Ook lingerie met kleine details, zoals pailletten, strass decoratie en fijn borduurwerk zijn te teer om in een wasmachine te wassen en kun je ook beter op de handwas doen.

Hop, in de waszak!

Beha’s met beugels en/of gevoerde cups en tere materialen doe je in een waszakje voordat het de wasmachine in gaat. De beha’s beschadigen zo niet door de andere was en blijven in vorm.
Sluit eerst de haakjes van de beha, voordat je deze in het waszakje doet. Zo kunnen de haakjes niet in het fijne materiaal blijven hangen en lelijke halen veroorzaken.
Gebruik voor iedere beha een apart waszakje en heb je tere slips die je toch in de wasmachine wilt wassen dan kan het geen kwaad deze ook in een waszakje te doen.

Zo blijft wit wit

Heel logisch, maar was je witte wasgoed nooit met andere kleuren, want dan kan het wasgoed verkleuren. Maar ook als je wit met wit wast kan je was een grijze waas krijgen. Dan is het water te kalkhoudend. Dat is te voorkomen door een wasmiddel voor de witte was te gebruiken. Alleen bevatten de meeste wasmiddelen voor witte was een zuurstofbleekmiddel. Dat is voor de duurzaamheid van je lingerie niet aan te raden. Een alternatief is om een scheut azijn in je lingerie(hand)was te doen. Op deze manier verwijder je gele vlekken, verkleuring en grijze waas ook.
Of voorkom grijze waas door je lingerie in kalkvrij water te wassen.

Speciale zorg voor het slipje

Om er voor te zorgen dat je slipjes schoon en vrij van bacteriën zijn, zonder ze heter dan 30 graden te wassen, is het gebruik van een hygiënisch wasmiddel (bijvoorbeeld Dettol) aan te raden. Zelfs bij het wassen op lage temperaturen werkt dit soort wasmiddel al antibacterieel en het is niet schadelijk voor tere stoffen als zijde of synthetische materialen.

Zo behoud je de kleur

Gekleurde lingerie heeft een kleurwasmiddel nodig. Gebruik geen wasmiddel voor de witte was, want die zorgt er namelijk voor dat kleuren verbleken. Ook is het belangrijk om je wasgoed op kleur te sorteren voor het wassen: rood en roze passen bij elkaar. Blauw, zwart en paars kunnen je samen waseen. Pastelkleuren verdragen elkaar ook.

Check het waslabel

Elk artikel (beha of slip) heeft een waslabel. Als je de instructies voor de verzorging van je artikel opvolgt, hebt je lang plezier van je lingerie.

In de droger of niet?

Wasgoed gemaakt van dierlijke vezels, bijvoorbeeld zijde, horen niet in de droger. Ook synthetische materialen zoals elastaan en polyester hebben niets in de droger te zoeken, die zouden alleen maar krimpen. Katoenen ondergoed kan, afhankelijk van het type katoen en de verwerking er van, wel in de droger. Check voor de zekerheid altijd het waslabel, maar beter laat je je lingerie uit de buurt van de droger blijven.

Ophangen of liggen?

Leg of hang je je lingerie te drogen? Schalenbeha’s laat je het liefst liggend drogen. Het kan namelijk zijn dat water zich in de cups verzameld als de beha aan een schouderband hangt te drogen. Daardoor kan de cup verkreukelen of vervormen.
Beugelbeha’s en bodies kun je prima op een kledinghanger hangen om ze te laten drogen. Hang je lingerie niet in direct zonlicht, ook al is het dan lekker snel droog. De warmte van de zon en de UV-straling kunnen er voor zorgen dat de kleuren vervagen.

 

  1. Al jaren een ontkalker welke ons water kalkvrij maakt. En ook dan wordt mijn kanten lingerie langzaam grijs. Ik was wit met alleen maar wit en gebruik waspoeder voor witte was.
    Aan kalk in het water ligt het in ieder gavel niet, maar wat het wel is …geen idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>