Rondom beha’s bestaan net zoveel mythes als er in een sprookjesboek staan. Geen wonder dat veel vrouwen onbewust de verkeerde behamaat dragen of niet het juiste model voor hun lichaam. In onze fitting guide gaan we in op pasvormproblemen en delen we onze kennis met jou over de beha.

Om de beha perfect te laten passen is echt teamwerk nodig tussen de schouderbanden, cups, ondercupband en het rugdeel. Als één van de elementen niet voldoet, verliest de beha haar functie. De samenwerking tussen de verschillende beha-componenten beïnvloedt in het bijzonder de ondercupband. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de ondercupband het fundament van een goed passende beha is.

Hoe bepaal je je onderwijdte?

Je kunt naar een lingeriespeciaalzaak gaan, waar je door een professional wordt opgemeten, maar je kunt het ook thuis doen. Vraag iemand om je te helpen meten; een vriendin of je partner bijvoorbeeld. Het meetlint plaats je direct onder de borst en gaat eenmaal om het lichaam. Het is belangrijk dat het meetlint op de rug en onder de borst op dezelfde hoogte ligt. Je armen laat je ontspannen naar beneden hangen (daarom is het handig als iemand je helpt met meten). Trek het meetlint niet te strak aan, maar laat hem zonder te knellen het lichaam volgen. Vervolgens kun je aflezen hoeveel centimeter de omtrek is, dit is je onderwijdtemaat. Rond die af naar 5 centimeter, dus 75, 80, etc.

Bij de aanschaf van je beha is het belangrijk dat de beha goed zit op het meest wijde haakje. Zo kun je hem na verloop van tijd smaller maken. De meeste beha’s zullen namelijk iets wijder worden door het dragen.

Wat gebeurt er als de ondercupband te wijd of te strak is?

Is de ondercupband te wijd…

… dan zit de beha niet goed en is deze voortdurend in beweging. Zelfs de kleinste armbeweging zorgt voor het verschuiven van de beugel van de beha. Wat je dan kunt doen is de beha op een strakker haakje sluiten. Als dat niet helpt is er nog maar één oplossing: op naar de winkel om een nieuwe beha aan te schaffen. Ga daarvoor naar een lingeriespeciaalzaak, zodat je zeker weet dat je met de juiste maat naar huis gaat.

Een ander probleem met een te wijde ondercupband is dat de schouderbandjes in de schouders kunnen gaan snijden. De ondercupband is cruciaal voor de borstondersteuning. Als deze zijn werk niet kan doen door de borsten te ondersteunen, komt het gewicht aan de schouderbanden te hangen. Let dan bij de aanschaf van een beha op wat bredere schouderbanden als je last hebt van dit probleem. En uiteraard op de juiste onderwijdte.

Is de ondercupband te smal…

… dan kun je eerst proberen om de beha op het wijdste haakje te sluiten om meer breedte te genereren. Als dat niet kan (omdat je beha al op het wijdste haakje gesloten is) of niet het gewenste effect geeft, kun je een speciaal verlengstukje gebruiken. Dit is een stukje stof met haakjes die er hetzelfde uitziet als de sluiting op je beha. Deze kun je er zelf aan naaien, of je kunt het door een coupeuse (bij je lingeriewinkel) laten doen. Zo’n verlengstukje geeft je tussen de 2,5 en 10 cm meer bereik. Het kan alleen voorkomen dat door het verlengen van het sluitgedeelte de schouderbanden te ver naar buiten komen te staan waardoor deze van je schouders afglijden.

 

 

Probleem: de huid rolt aan de zijkant over de beha 

Vollere vrouwen kennen het probleem van de rollen op de rug. Als oorzaak vermoedde men lange tijd een te strakke ondercupband. Dat klopt ook. Maar ook een te losse ondercupband kan leiden tot deze ongeliefde rollen. Wanneer de ondercupband los zit en naar boven glijdt, trekt deze de huid op de ribben en rug omhoog en zorgt voor rollen waar er eigenlijk geen zijn.

Onze modelaanbevelingen voor vrouwen met een grotere buste zijn de modellen “Fleur“, “Grazia” en “Selma” van ROSA FAIA. De stijlen hebben speciale details die een goede ondersteuning bieden – een functionele maar comfortabele ondercupband, bredere schouderbanden en een speciale snit op de cups. De modellen zijn beschikbaar tot in cup J.

Fleur

In de klassieke lijn “Fleur” verschijnt het Big-Cup-model als beugelbeha met ondersteuning tot in cup J. De beha met kanten bloemenprint is te combineren met een taille-slipje, slipje of string. Fleur is verkrijgbaar in berry, zwart en antraciet.

Grazia

De nieuwe lijn “Grazia” biedt goede ondersteuning tot in cup J. De beha met borduurwerk kun je combineren met slipje of string. Een geweldige set voor het dagelijks leven en de perfecte ondersteuning – in huid, zwart of wit.

Selma

Sensueel en verleidelijk is het model “Selma”. Het model biedt de felbegeerde ondersteuning en ziet er erg mooi en decoratief uit. Selma is verkrijgbaar in zwart en wit. Je kunt het combineren met een shorty of een retro-stijl tailleslipje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>