Speciaal voor onze zwangere sportliefhebbers: jij hoeft tijdens je zwangerschap niet stil te zitten. Wij geven jou tips welke workouts jou en je baby in de negen maanden zwangerschap optimaal voorbereiden op de bevalling.

Sport is niet alleen leuk, het is ook een perfect middel tegen depressie, rugpijn, gewichtstoename en het vasthouden van vocht. Medische professionals raden het zelfs aan om tijdens de zwangerschap te bewegen of te blijven sporten. Het houdt de moeder in spé fit en is ook bevorderlijk voor het kindje. Volgens laatste Amerikaanse studies is zelfs zwaar trainen niet schadelijk voor de baby. Goed nieuws dus voor de fanatieke sportende moeder! Bij een risicozwangerschap dien je altijd met je arts te overleggen welke sport en trainingshartslag optimaal voor jou en de baby is. Heb je groen licht van de arts? Dan kun je onbezorgd en gemotiveerd (gaan) sporten. Wij geven antwoord op de meest voorkomende vragen.

Hoelang kan ik blijven sporten?

Je kunt blijven sporten tot ver in de zwangerschap. Sommige vrouwen blijven sporten tot vlak voor de geboorte. De intensiteit zul je gedurende de zwangerschap wel aan moeten passen en ook sommige sporten zijn niet meer zo fijn om te doen met een groeiende buik en borsten. Vanaf de vierde maand vinden veel vrouwen het makkelijker om te sporten, omdat ze zich beter voelen dan in het eerste trimester. Echter de hormonen zorgen er nu voor dat banden, gewrichten en pezen in het bekkengebied minder stabiel zijn. Dit verhoogt het risico op lage rugpijn. Wie dat bij het sporten in het achterhoofd houdt kan zonder zorgen bewegen. In de laatste drie maanden van de zwangerschap zijn (lichte) zwemactiviteiten een uitkomst. Zwemmen is minder belastend voor de gewrichten en het water zorgt er voor dat je even wat minder last hebt van het gewicht van de ronde buik die je met je meedraagt.
Om comfortabel te kunnen bewegen en de buik extra steun te geven, ook als je niet sport, is er de Anita maternity Baby Belt. Deze steunband is makkelijk te bevestigen door het klittenband en groeit met de buik mee.

Welke sporten kan ik het beste mijden?

Intensieve fysieke stress is contraproductief. Van sporten moet je je lekker voelen; het moet je niet afmatten. Je lichaam heeft al genoeg energie nodig om je baby te laten groeien. Sporten als vechtsporten, paardrijden, skiën of duiken worden afgeraden voor zwangere vrouwen. Het gevaar van vallen of stoten, waardoor de foetus schade oploopt, is groot.

Welke sport kan ik dan wel doen?

Aerobische sporten als hardlopen, wandelen en zwemmen (bij Anita Maternity vind je de perfecte badkleding voor de babybuik) zijn prima, zolang je jezelf niet voorbij loopt en goed naar je lichaam luistert. Zo kan de ene zwangere vrouw tot een week voor de bevalling blijven hardlopen, terwijl een ander er al bij het begin van de zwangerschap niet meer aan moet denken. Krachttraining, zoals Pilates, yoga en in de sportschool zijn ideaal voor het voorkomen van lage rugpijn en tegen het vasthouden van vocht. Daarnaast zijn er oefeningen voor buik- en bekkenbodemspieren, specifiek voor zwangere vrouwen. Deze kun je ook makkelijk thuis doen. Dus sporten? JA. Maar overdrijf niet en luister goed naar je eigen lichaam.

Welke sportkleding heeft een zwangere vrouw nodig?

Comfortabele kleding met genoeg ruimte voor je groeiende buik en borsten is belangrijk om je lekker te voelen tijdens het sporten en je vrij te kunnen bewegen. Maar onderschat ook het belang van goede schoenen en een sportbeha niet. Let er bij je sportbeha op dat deze perfect past en niet snijdt in je borsten. Anita Active heeft verschillende sportbeha’s voor zowel de high als de low impact sporten.
Ben je nog in de gelegenheid om bijvoorbeeld hard te lopen, dan heb je het meeste baat bij een sportbeha die je gevoelige borsten stevig op de plaats houden. Wij adviseren dan de beugelloze Extreme Control, die verkrijgbaar is tot en met cup H of air control DeltaPad. Voor sporten als wandelen en krachttraining adviseren wij een beugelloze sportbeha, zoals de Air Control. Deze heeft een prima „Sweat Management“, dat ademt en vocht afvoert. Ook voor aanstaande moeders met een grote cup is deze beha geschikt: hij is verkrijgbaar tot en met cup H.

We wensen je veel sportplezier tijdens je zwangerschap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>